Ads Top

Exorbitante stijging tarieven parkeergarages

Tarieven in Nederlandse parkeergarages zijn het afgelopen jaar met gemiddeld 9% gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Detailhandel Nederland naar 80 parkeergarages. Bij 61% van de parkeergarages steeg het tarief meer dan de inflatie. Een exorbitante stijging van de tarieven is doorgevoerd bij de Plazagarage in Rotterdam (50%), de parkeergarage Hoog Catharijne in Utrecht (33%) en de Muzenpleingarage in Den Haag (25%). Bovendien worden parkeertarieven in veel gevallen op een oneerlijke manier berekend. De bezoeker betaalt vaak voor een heel uur, ook al wordt maar een (klein) deel van het uur geparkeerd.
Omdat in veel parkeergarages de tarieven in grote tijdseenheden worden berekend (bijvoorbeeld 45 minuten), betalen consumenten gemiddeld voor een uur parkeren 14% te veel aan parkeerkosten. Wanneer betalen per minuut wordt ingevoerd, gaat dat in sommige gevallen gepaard met tariefverhogingen. De PvdA in de Tweede Kamer komt met een initiatiefwet om te voorkomen dat automobilisten onnodig teveel betalen voor parkeren. De partij wil wettelijk vastleggen dat automobilisten per minuut mogen afrekenen, met een starttarief van maximaal vijf minuten. “Het komt voor dat automobilisten voor een vol uur betalen als ze bijvoorbeeld maar 31 minuten geparkeerd staan,” aldus PvdA Kamerlid Attje Kuiken. “Dat is oneerlijk en onnodig.
Parkeren speelt voor veel consumenten een belangrijke rol in de keuze voor een winkelgebied. Hoge tarieven maken een winkelgebied minder toegankelijk en hebben grote gevolgen voor het ‘winkelplezier’ van de consument. Minder mensen bezoeken de binnenstad, klandizie loopt terug en de leegstand in winkelgebieden neemt toe. Secretaris Vestigingszaken van Detailhandel Nederland Jildau Schuilenburg: “Een gemiddelde tariefstijging van 9% in 2013 is, zeker in deze tijd, buitenproportioneel en onwenselijk. Bovendien zien gemeenten parkeertarieven vaak als ‘melkkoe’ om de algemene middelen aan te vullen. Gemeenten zouden parkeeropbrengsten moeten gebruiken om de toegankelijkheid en kwaliteit van winkelgebieden te verbeteren.
Uit het onderzoek van Detailhandel Nederland blijken ook positieve ontwikkelingen. Dit jaar is de Zaailandgarage in Leeuwarden uitgeroepen tot de beste parkeergarage van Nederland. De parkeergarage voerde geen tariefsverhoging in en de tijdseenheid waarmee parkeerkosten worden berekend is klein, namelijk een tijdseenheid van drie minuten in het eerste uur. Verder is de Zaailandgarage goed onderhouden, zijn beveiligingscamera’s aanwezig en is de bewegwijzering op orde.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.